Vaders en zonen

Het leek een invalbeurt voor de statistiek, of misschien voor de winstpremie. Om die bankzitter te belonen voor zijn positieve houding en zijn inzet op de training. Vrijdagavond tegen tien uur in het Gelredome. Met rugnummer 25 stond Gino Bosz klaar om nog een paar minuten in te vallen. De wedstrijd tegen ADO Den Haag was allang geen wedstrijd meer. Maar aan de zijlijn stond geen trainer, die zijn invaller nog wat laatste plichtmatige aanwijzingen geeft. Nee, hier stond een trotse vader met zijn zoon, wachtend op zijn debuut in de Eredivisie.

Alles was al minutenlang in gereedheid. De vierde man had zijn wisselbord binnen handbereik. Er was echter één probleem. Het spel kabbelde tergend langzaam naar het einde. Vitesse speelde de bal rond, ADO Den Haag verlangde vooral naar het eindsignaal en maakte geen aanstalten om de bal te heroveren. Aan de zijlijn ontstond langzaam maar zeker vertwijfeling. Zou die invalbeurt er nog wel van komen? Met een beetje fantasie kon je de gedachten van vader (‘laat de bal toch een keer over de zijlijn gaan…’) en zoon (‘had me dan ook wat eerder laten invallen…’) lezen. Na vijf minuten zorgde Rochdi Achenteh voor de ‘verlossing’ van beide heren. Hij tikte de bal over de zijlijn en Gino Bosz kon zijn officiële Eredivisiedebuut  maken.

Een trotse vader, een tevreden zoon. Eind goed, al goed! Ook Bureau Voetbalquiz bekeek het bovenstaande tafereel met veel plezier. Vragen over familiebanden in het voetbal doen het immers altijd goed! En een vader die zijn zoon laat debuteren, dat is zeldzaam. Johan Cruijff deed het ooit bij Barcelona en liet zijn zoon Jordi debuteren. De broers Gregoor en Dominique maakten eind jaren’90 hun eerste minuten in de Eerste Divisie bij FC Groningen onder hun vader Jan van Dijk. Maar in de Eredivisie…? Eentje om te onthouden dus!

Dat geldt overigens ook voor de ‘ultieme vaders & zonen vraag’. Want weten jullie nog welke zoon op 29 november 2004 zijn vader de das om deed door als invaller het enige doelpunt te scoren…? Vader Gert zat op de bank als trainer van De Graafschap, zoon Rick scoorde een doelpunt dat hij nooit meer zal vergeten. Met één van zijn eerste balcontacten schoot hij de bal in de kruising en bezorgde hij FC Utrecht de zege. Dat hij die avond als ‘’straf’’ niet thuis mocht komen nam hij op de koop toe…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *