Records voor de eeuwigheid?

Zodra er ergens een record dreigt te sneuvelen, worden voetballiefhebbers, én met name bedenkers van quizvragen, alert. Het is een soort tweede natuur. En hoe ouder het record, des te heviger lijkt de reactie. Zo ook afgelopen zaterdagavond. De 7e speelronde van de Eredivisie werd op gang geschoten met twee wedstrijden. Aan de knusse Krommedijk ontving FC Dordrecht Vitesse en iets zuidelijker maakte men zich op voor een ouderwets ‘avondje NAC’, met Ajax als tegenstander. Beide stadions hadden veel weg van een schiettent en na 90 minuten konden er 15 doelpunten genoteerd worden! De alarmbellen gingen meteen rinkelen. Bureau Voetbalquiz haalde het telraam uit de kast en sloeg de boeken er maar eens op na.

Een record uit lang vervlogen tijden zou wel eens verbroken kunnen worden. In het seizoen 1958-’59 werd er in één speelronde 51 keer gescoord. Na de 5 wedstrijden van zaterdagavond stond de teller al op 30! Onze hoop was gevestigd op de 8 ploegen, die zondag nog in actie kwamen. Maar helaas… er viel slechts een bescheiden oogst van 8 doelpunten te noteren, en het record blijft ook na ruim 55 jaar fier overeind staan.

Het voordeel van dit record is dat elke speelronde nieuwe kansen biedt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het snelste doelpunt in de Eredivisie. Koos Waslander was wellicht al lang in de categorie ‘vergeten voetballer’ beland, ware het niet dat hij ruim 32 jaar geleden al na 8 seconden doel trof namens NAC in het duel met PEC Zwolle. Twee seizoenen geleden deed Roda JC dappere pogingen om dit record te verbreken. Het scoorde maar liefst 4 keer in de eerste minuut. Ongetwijfeld een record! Weten jullie nog wie 3 van die 4 goals voor zijn rekening nam??

Waar de eerder genoemde records met een beetje fantasie wekelijks uit de boeken geschoten zouden kunnen worden, daar lijken andere voor de eeuwigheid. Coen Dillen scoorde ooit 43 doelpunten in één seizoen. Willy van der Kuijlen kon in totaal 311 keer juichen na een doelpunt en is met grote voorsprong topscorer aller tijden in de Eredivisie. Van de spelers, die momenteel in de Eredivisie actief zijn, heeft Georginio Wijnaldum de meeste doelpunten (52) achter zijn naam staan. De kans dat het record van ‘Mister PSV’ ooit verbeterd zal worden is dus te verwaarlozen. Bureau Voetbalquiz heeft de hoop gevestigd op het telraam en een stopwatch… Een doelpunt na 7 seconden? Of een speelronde met 52 doelpunten?? Heel graag!

En, voor we het vergeten, Sanharib Malki scoorde namens Roda JC drie snelle goals.

1 antwoord
 1. Huib de Sprong
  Huib de Sprong zegt:

  Martin en Marije,

  Er gaat geen week voorbij of ik lees jullie stukje op deze website. Wie het artikel schrijft maakt eigenlijk geen verschil. Ze zijn altijd actueel, prikkelen de geest (en het geheugen), zijn erg goed geschreven en prettig om te lezen. Benieuwd ben ik naar het aantal mensen, dat wekelijks jullie nieuwsbijdrage leest. De notoire quizspeler zou er in ieder geval verstandig aan doen om de moeite te nemen. Hij zou er niet alleen veel plezier aan beleven, maar er op zijn rondje langs de diverse kantines en dranklokalen ook zijn voordeel mee kunnen doen.

  groeten,
  Huib

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *