De Klassieker

Afgelopen zondag stond hij weer op het programma. De klassieker in Rotterdam tussen Feyenoord en Ajax. Beide ploegen waren zoals altijd gebrand om te winnen. Feyenoord wilde de kater in en tegen Sevilla van zich afspelen. Ajax deed in de Champions League hele goede zaken met een gelijkspel tegen Paris Saint Germain, maar wat is er mooier dan winnen van aartsrivaal Feyenoord in een kolkende Kuip.

De klassieker stond voor het eerst op het programma in het seizoen 1921/1922. De wedstrijd eindigde na een 3-2 winst voor Ajax toch in een gelijkspel. Vreemd zal je nu denken maar Feyenoord diende destijds een officiële klacht in en de uitslag werd alsnog herzien. Sindsdien hebben voetballiefhebbers in Nederland maar liefst 177 keer kunnen genieten van de klassieker. Bij Bureau Voetbalquiz schieten er meteen een aantal mogelijke quizvragen door het hoofd. Wie won bijvoorbeeld de meeste onderlinge confrontaties? Hoe vaak werd in al deze wedstrijden in totaal gescoord? En in welk seizoen eindigde de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel?
Hoe pijnlijk ook voor voetbalminnend Rotterdam, de Amsterdammers trokken het vaakst aan het langste eind. Ajax won namelijk 80 keer en Feyenoord 55 keer. Als Ajax en Feyenoord tegenover elkaar staan is dit een garantie voor veel doelpunten. Ajax wist het net al 377 keer te vinden en Feyenoord 281 keer. Dat komt neer op een gemiddelde van 3,7 doelpunten per wedstrijd. Alleen in het seizoen 1978/1979 bleef het mooiste duel van het jaar doelpuntloos.

De laatste editie van de klassieker zal de boeken ingaan als een onterechte 1-0 overwinning voor Ajax waarbij de Rotterdamse fans hun team een staande ovatie gaven. Feyenoord verloor maar haalde alles uit de kast. In de eerste helft belandde de bal al 3 keer op de lat. Ajax scoorde na 6 minuten uit een vrije trap. De rest van de wedstrijd kwamen de Amsterdammers er niet meer aan te pas en dicteerde Feyenoord. Jasper Cillessen stond meerdere malen in de weg en matchwinner Ricardo van Rhijn haalde ook nog een bal van de lijn. De Rotterdammers vochten als leeuwen maar de gelijkmaker kwam er niet. Als je niet scoort kan je helaas ook niet winnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *