Debuut videoscheidsrechter in de Verenigde Staten

Videoscheids

Een primeur deze week in Nederland. Voor het eerst wordt er tijdens een voetbalwedstrijd gewerkt met de videoscheidsrechter.

In het voetbal lopen we wel een beetje achter de feiten aan. In het hockey, volleybal en tennis wordt al lang gewerkt met videoscheidsrechters of het hawk-eye systeem. Als het aan de KNVB had gelegen waren we al 10 jaar eerder overgegaan op dit systeem, wat de eerlijkheid van de wedstrijd ten goede komt. Maar vooralsnog werd dit door de FIFA en de UEFA tegen gehouden. De reden volgens de FIFA en UEFA; het hoort bij de charme van het spel. De eigenlijke reden volgens ons; wedstrijden kunnen met de videoscheids moeilijker gemanipuleerd worden. Hoe vaak hebben we tijdens WK/EK kwalificatiewedstrijden en CL wedstrijden al dubieuze beslissingen gezien die in het voordeel uitvallen van de commercieel aantrekkelijkste ploeg? Wat ons betreft te vaak om het toeval te laten zijn…..

De omslag lijkt nu toch langzaam te komen. In navolging van de Amerikaanse competitie MLS start Nederland in de KNVB beker wedstrijden met de videoscheidsrechter. Zulke leuke taferelen als in Amerika levert dit echter (nog) niet op. In Amerika rent de scheidsrechter naar de zijlijn waar een man een tv scherm vasthoudt. Pol van Boekel beoordeelt cruciale momenten van achter zijn computer ergens in de catacomben van het stadion.

Woensdagavond zorgde dat bij PSV-Roda JC al voor een aangepaste beslissing en dat is aanleiding voor een mooie quizvraag. Welke speler kreeg, als eerste in de Nederlandse geschiedenis een rode kaart door toedoen van de videoscheidsrechter?

Het goede antwoord staat iedereen natuurlijk nog helder voor de geest. Anouar Kali, vóór deze rode kaart ook al niet van onbesproken gedrag, heeft deze twijfelachtige eer. Vanavond op naar Feyenoord-FC Oss voor deel 2 van de videoscheids!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *