Gekleurde voetbalschoenen van Uruguay, wedstrijd Chili-Uruguay

Gekleurde schoenen in de ban?

Ruim 20 jaar geleden was het op de voetbalvelden nog overzichtelijk. Althans, als het om de kleur van de voetbalschoenen ging. Die waren zwart, geen discussie mogelijk. Totdat een Feyenoorder het waagde om tijdens een Europese uitwedstrijd het veld te betreden op witte schoenen. Hoongelach werd zijn deel, vooral van zijn eigen supporters. Iedereen in Rotterdam en omgeving weet uiteraard nog om welke speler het gaat en wie de tegenstander was…

In de jaren die volgden begon de gekleurde voetbalschoen aan een niet te stuiten opmars. Daar zorgden Nike, Adidas en Puma wel voor! Maar berust het op toeval, of is het wellicht een geval van ‘wishful thinking’? Bureau Voetbalquiz kreeg in de eerste maanden van het voetbalseizoen het idee dat de zwarte voetbalschoen langzaam maar zeker bezig is aan een rentree op de voetbalvelden.  En toen was daar deze week dat kleine berichtje in de krant: Pep Guardiola heeft in de jeugdopleiding van Manchester City een verbod ingesteld op het dragen van gekleurde voetbalschoenen. We zijn benieuwd of de jeugdspelers van Manchester City, als ze boven de 18 zijn – en de kleur van hun schoeisel wél zelf mogen bepalen – trouw blijven aan hun zwarte schoenen?  En zullen meer clubs het voorbeeld van Pep volgen?

Wij hopen stiekem van wel! Al was het maar om over 10 of 15 jaar, als iedereen weer braaf op zwarte schoenen speelt, zo’n mooi ‘Henk vos-moment’ te kunnen meemaken. Hij was namelijk degene die het waagde om zijn zwarte schoenen in te ruilen voor witte tijdens de in Düsseldorf gespeelde kwartfinale om de Europa Cup II tegen Borussia Mönchengladbach.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *