Een stukje ‘voetbalquizhistorie’

…geschreven tijdens de eerste vv Alblasserdam Voetbalquiz

Onze voetbalquiz bestaat altijd uit meerdere rondes. En uit een spannende, cruciale finale. In de eerste rondes verzamel je punten; 30, 40 punten, of misschien wel meer. Het varieert ook per quiz. En er bestaat altijd een kans dat teams met een gelijk aantal punten de finale in gaan. Maar ja, dan die finale… dat is echt even andere koek!

Niet alleen spelen meestal slechts een handvol teams de finale. Ook de puntentelling is ineens rigoureus anders: in slechts enkele vragen kun je veel punten scoren. Tot wel 5 per vraag. Maar ieder FOUT antwoord levert je een minpunt op.

Daarmee liggen de finalescores normaliter tussen de -15 en +15 punten. Dat is nogal wat! Dat schudt de rangschikking meestal goed door elkaar. En hét ding van die alles beslissende finale is dan ook: kies je de veilige strategie, en noteer je alleen wat je zeker weet? Of ga je juist voor de gokjes, de ingevingen, en riskeer je met de zweetparels op je voorhoofd ‘the death or the gladiolus‘?

Na de eerste twee rondes is er regelmatig een gelijke stand. Bijvoorbeeld met 2 nummers-3. Maar na díe finale? Nee -dan zijn de kaarten echt wel definitief geschud. De prijzen verdeeld. Toch?…

Nou, niet in Alblasserdam!

Op 17 februari 2017 was ineens, en voor het eerst, onze schiftingsvraag belangrijker dan ooit. Als de keeper die nooit eerder een strafschop pakte, en op die ene dag pardoes de ultieme redder en held werd.

Twee teams eindigden op 55 punten. Ná de finaleronde. Dat hadden wij in onze voetbalquiz-loopbaan nog nooit meegemaakt. En de vervolgens alles bepalende schiftingsvraag ging – wel zo leuk natuurlijk – over een lokale held van het dijkdorp: Danny Buijs.

En het kan nog gekker: op de vraag “hoeveel competitiewedstrijden heeft Danny Buijs in totaal voor Excelsior, Sparta en Feyenoord bij elkaar gespeeld?” wist 1 der teams ook nog eens exact het goede antwoord te geven.

Tja. Als je een voetbalquiz houdt op een datum als [2017-02-17] …dan vráág je misschien wel om iets bijzonders. 😉

Wij waren in ieder geval onder de indruk. En zo gingen de heren Jordy Smit, Marc de Vries en Jamal Boussenaf van team De Heigende Harry’s er niet alleen vandoor met de hoofdprijs, maar ook met een dubbel stukje historie:

een gelijke stand tussen de nummers 1 & 2, én het exact goede antwoord op de schattingsvraag. Wonderlijk!

Maar bovenal: het was historisch gezellig!