Champions League van start

Deze week gaat de bal weer rollen in de Champions League. De UEFA maakte op maandag het totale prijzengeld bekend. De 32 deelnemende clubs kunnen gerust zijn. Ook dit seizoen hoeven zij niet voor een fooi te spelen. De startpremie bedraagt  8,6 miljoen euro en uiteraard ligt er ook een aardige beloning te wachten bij een gelijkspel, overwinning en bij plaatsing voor de volgende ronde.

Om het feest voor de clubs compleet te maken mogen zij aan het eind van de rit ook nog een aanzienlijk bedrag aan mediagelden onderling verdelen. Overigens niet volgens het aloude principe ‘’eerlijk zullen we alles delen’’, want dat is nou net niet de bedoeling van de UEFA. De rijke clubs willen namelijk graag nog net iets rijker worden… Zo kon winnaar Real Madrid vorig seizoen in totaal 57 miljoen bijschrijven. Verliezend kwartfinalist Paris Saint Germain – deze week de eerste tegenstander van Ajax – eindigde tweede in het geldklassement en mocht 54 miljoen in ontvangst nemen.

In de zomermaanden is alvast het kaf van het koren gescheiden. Een blik op de eerste kwalificatieronde zorgt voor een glimlach bij de ware liefhebber. Op de dag dat in Brazilië door België en de Verenigde Staten en door Argentinië en Zwitserland werd gestreden om een plaats bij de laatste-8 op het WK, werd in een piepklein stadion in Andorra afgetrapt voor het allereerste duel in het miljoenenbal. Welgeteld 323 toeschouwers kwamen af op de wedstrijd tussen FC Santa Colomna en FC Banants uit Armenië. Die konden tevreden naar huis gaan, de thuisclub won met 1-0.

De finale van de Champions League wordt op zaterdag 6 juni 2015 in Berlijn gespeeld. De ogen van miljoenen fans over de hele wereld zullen die avond op het uitverkochte Olympiastadion gericht zijn. Uiteraard ook die van Bureau Voetbalquiz, want de finale is zonder twijfel ‘dé wedstrijd van het jaar’. Voor een kaartje zal diep in de buidel getast moeten worden. En ja, we zouden er heel graag bij zijn… Maar misschien kiezen we er voor om nog een paar weken te wachten. Eind juni begint het seizoen 2015-’16. Ik droom stiekem al van een wedstrijd op de Faeröer Eilanden tussen HB Torshavn en SP La Fiorita uit San Marino, met 489 toeschouwers op een houten tribune. Al was het maar om er een mooie quizvraag over te kunnen stellen…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *