KNVB beker, Amstel Cup, bekerfinale 2015: PEC Zwolle - FC Groningen

Bekerfinale

Zondag staat hij weer op het programma. De wedstrijd om de KNVB beker. Ditmaal staan niet de grote clubs in de finale, maar krijgen we waarschijnlijk een boeiende pot voetbal voorgeschoteld door FC Groningen en PEC Zwolle. Beide teams stonden overigens al eerder in de finale van de beker. PEC Zwolle is de regerend bekerhouder. Vorig seizoen werd Ajax met 5-1 verslagen. Ook in 1977 speelde Zwolle om de winst in de beker. De ploeg ging toen met 3-0 onderuit tegen Twente. FC Groningen won de beker nog nooit. De trots van het noorden verloor in 1989 van PSV. FC Groningen kan door het winnen van de beker de allereerste echte prijs in het betaald voetbal winnen.

Bureau Voetbalquiz had in Zwolle en Groningen graag acte de présence gegeven met een echte KNVB beker quiz. De KNVB beker is ontstaan in 1898 en heeft derhalve een zeer rijke historie. Omdat we het niet kunnen laten hebben we toch wat KNVB beker quizvragen bedacht. Misschien dat het volgend jaar wel lukt om aan de vooravond van dit toernooi een quizje aan de bekerfinalisten te presenteren. Maar nu voor de liefhebber zomaar 3 vragen.

Zoals eerder gezegd, het toernooi om de KNVB beker werd voor het eerst gespeeld in het seizoen 1898/99. De beker werd ter beschikking gesteld door ondernemer Hak Holdert en droeg ook diens naam, maar aan wie mocht hij deze eerste beker uitreiken? In 1898 heette de beker dus de Holdertbeker naar Hak Holdert. Na de Holdertbeker werd de beker de NVB- en later de KNVB beker genoemd, om vervolgens omgedoopt te worden tot Amstel Cup en Gatorade Cup. Sinds wanneer is de oude naam van de beker (KNVB beker) weer in ere hersteld?
Tot slot een vraag over de scheidsrechter van de bekerfinale. Vandaag werd ook bekend dat Richard Liesveld komende zondag de arbiter in de Kuip zal zijn. Hij floot de finale nog nooit en ziet het als een mooie bekroning op een goed seizoen. Vorig seizoen debuteerde eveneens een scheidsrechter in de bekerfinale. Wie floot de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax?

Sinds 2006 spelen we om de KNVB beker nadat het toernooi ook van 1946 t/m 1994 deze naam droeg. De eerste beker werd in 1899 uitgereikt aan een Amsterdamse voetbalclub, die luisterde naar de naam de RAP Amsterdam. Ajax is overigens wel record bekerhouder met 18 titels. Komende zondag fluit Richard Liesveld dus de bekerfinale, vorig jaar viel de eer ten deel aan Bas Nijhuis, die toen zijn debuut mocht maken.
Bureau Voetbalquiz verheugt zich op een spannende bekerfinale. Maar dat zal, met twee ploegen die ontzettend graag de beker willen winnen én alle bloedfanatieke supporters van PEC en Groningen op de tribune, vast gaan lukken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *